All litteratur finns till försäljning på Vadstena spetsmuseum, och kan även beställas på vadstenaspetsmuseum@hotmail.com ( porto tillkommer om den skickas per post )

"Trådkonst. Knyppling under fyra decennier"
En ny bok av Kristina Malmberg i samarbete med Spetsmuseet i Vadstena.
Boken speglar utvecklingen inom knyppling från 1970-talet och framåt med nedslag i den 40-åriga historien. Genom intervjuer med spetskonstnärer, beskrivning av utställningar, litteratur, föreningar och kursverksamhet visas exempel på den bildknyppling, som vuxit fram i Sverige och internationellt. Boken, som ges ut på Warne förlag, kan köpas på Spetsmuseet eller hos författaren. Pris 200 kr.

"Kvinnor Knyppling Köpenskap"
Sommaren 2009 fyllde Spetsmuseet fem år. Det firade vi med att ge ut en bok om kvinnliga spetshandlare i Vadstena och Motala.

Pris: 50:-

Knyppling i krig och fred
Småskrift nr 6
2007 skänkte Karin Pääbo till Spetsmuseet två stora dukar med knypplad spets. Den som knypplat spetsarna är Karins farmor Elena Pääbo(1874-1947). Det här är berättelsen om familjen Pääbos väg till Sverige och spetsarnas väg från Estland till Tyskland, vidare till Kanada för att hamna i Sverige och Vadstena.

Pris: 40:-

Emie Särnstedt  1893 - 1969
Småskrift nr 5
Spetshandlare i Motala
 
Pris 40:-

"Klara vid tornet"
Småskrift nr 4 handlar om Klara Larsson (1867-1963). Hon var yrkesknypplerska, spetshandlare, blomstervän och en färgstark personlighet. Nästan hela sitt liv var hon bosatt i familjens lilla stuga på Sånggatan. Husets läge, invid Rödtornet, gjorde att hon gick under benämningen ”Klara vid tornet”.

Pris 40 :-

Inez Pettersson – mönsterriterska”
Inom knyppelnäringen förekommer flera olika yrkesgrupper; knypplare/knypplerskor som tillverkar spetsarna, hantverkare som tillverkar redskapen (knyppeldynor, knyppelpinnar), handlare som säljer spetsarna. Någon måste också rita mönstren till spetsarna. En av dem som var verksam som mönsterriterska, i Vadstena, var Inez Pettersson.

Hennes namn dyker upp i många sammanhang. I Elsa Petersons mönstersamling är namnet flitigt förekommande och likaså i spetshandlarna Randels efterlämnade samlingar. Motalahandlaren Emie Särnstedt anlitade Inez Pettersson som mönsterriterska.

Inez Pettersson ägnade sig inte bara åt att rita knyppelmönster. Hon dekorerade möbler, målade tavlor, gjorde läderarbeten och textade hyllningsadresser. Hon kan med andra ord kallas konsthantverkare.

I småskriften presenteras exempel på hennes olika hantverksgrenar, med tonvikt på knyppelmönster.

Pris:  40:-

Inez Pettersson Mönsterriterska

”Här vilar en spetshandlare, spetsgångare, knypplerska”
Föreningen Spetsmuseet i Vadstena gav 2010 ut sin första småskrift. Skriften berättar var några av Vadstenas, i knyppelkretsar, mest kända personer har sitt sista vilorum. Kanske vill någon besöka Hartwicks grav på Klosterkyrkogården, Randels grav på Nya kyrkogården i Vadstena eller se Selma Giöbels gravsten i Nässja etc.

Pris: 40 kr

”Av ingen sörjd eller saknad”
Denna småskrift, utgiven 2011, presenterar finknypplerskan Alva Widerström, född i Eksjö, uppväxt i Västra Harg och verksam i Skänninge och i Stockholm. Hon höll kurser i Vadstena knypplingsskolas regi och hon knypplade mycket spets till brudslöjor.

Pris: 40 kr