Robert GustafssonRobert Gustafsson 6

Född: 1874

Död: 1960 i Vadstena 

Spetshandlare: 1903-

 

Bland alla knypplerskor och kvinnliga spetshandlare finns också en manlig spetshandlares gravplats.Han var ingalunda ensam man i spetsbranchen men han var en av de senare spetshandlarna i Vadstena. 

Robert Gustafsson lärde sig i unga år att knyppla. Mamman blev änka med en barnaskara som bestod av sex barn. Barnen var tvungna att hjälpa till med familjens försörjning och då var knyppling en lämplig syssla.

Han fortsatta spetsverksamheten som vuxen och 1903 öppnade han spetshandel i staden.Många personer i Vadstena och på landsbygden knypplade åt honom. En del spetsar såldes i staden och del såldes vidare till andra platser i landet.

Robert har haft många manliga kollegor. För perioden 1820-38 finna passjournaler bevarade. Det är en förteckning över utfärdade inrikes pass. Journalerna visar att denna period var c:a 200 Vadstenabor verksamma som spetsförsäljare eller som de senare kom att kallas - spetsgångare. De bar med sig spetsar till försäljning och de gick från gård till gård, från ort till ort. De tog upp beställningar och de levererade beställda spetsar.  34% av dessa spetsförsäljare var män.

 

 

Utdrag ur:

Föreningen Spetsmuseet i Vadstenas småskriftserie nr 1   Här vilar en spetshandlare, spetsgångare,knypplerska

av  Marianne Anderson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vadstena  Spetsmuseum |  Gottfrid Larssongården Skänningegatan 9 592 32  Vadstena 

Vadstena Spetsmuseum © 2018