holmberg litenHilda Holmberg. Bild från Föreningen Gamla Vadstena Hartwick ltenAnna Elisabeth Hartwick. Bild från Föreningen Gamla Vadstena Anna Elisabeth Hartwick född Tollbom

Född: 1796 i Vadstena

Död: 1882 i Vadstena

Civilstånd: gift med häradshövding Henrick Johan Hartwick (1780- 1850)

Många knypplerskor/knypplare arbetade för Hartwicks. Ett par av de manliga var "Knyppel-Sammel" och "Löta-Pelle". Det är lätt att tro att kvinnor knypplar i tunt garn och männen med grövre tråd. Dessa båda karlar var dock så kallade finknypplare,de knypplade med mycket tunt garn. På onsdagar och lördagar, när det var  torgdag, kom knypplerskor till fru Hartwick med sina färdiga arbeten.

Fru Hartwick sålde spetsar både från hemmet på Hovsgatan och genom utsända spetsgångare. En av dessa spetsgångare var "madam Torstensson". Catharina född Andersdotter (1796-1872) var gift med Peter Torstensson, även han verksam som spetsgångare 1827-34. Fösäljningresor gick till Stockholm,Gävle och Hudiksvall. När maken dött fortsatte Catharina Torstensson spetsgångarverksamheten. Hon var vid flera tillfällen på Stockholm slott och sålde spetsar till Karl XV:s drottning Lovisa och hennes hovdamer.

Även dottern Hilda ( 1818-1876) ägnade sig åt spetshandel. Hon var gift med Johan August Holmberg som var en av de styrande i Vadstena. Han var apotekare,lantbrukare på Hagalund, verkställande direktör för sockerbruket, bankdirektör fär Vadstena Enskilda bank och stadsfullmäktiges förste ordförande. Holmberg missbrukade dock sin makt. År 1876 erkände han att han stulit 290.000 kr från banken för att sätta in i det konkursmässiga sockerbruket. Domen blev sex års straffarbete. Han hann inte avtjäna hela straffet utan dog på Långholmen 1883.

Utdrag ur boken Kvinnor Knyppling Köpenskap skriven av Marianne Anderson Kerstin Engman och Kristina Malmberg

Tillfälliga bilder! Nya kommer inom kort.

Vadstena  Spetsmuseum |  Gottfrid Larssongården Skänningegatan 9 592 32  Vadstena

Vadstena Spetsmuseum © 2018