gottfridGottfrid Larsson-gården

Spetsmuseet är sedan 2005 inrymt i Gottfrid Larsson-gården på Skänningegatan 9 i Vadstena. Vem var Gottfrid Larsson? Var han knyppelkunnig? Spetshandlare? Nej, Gottfrid Larsson var inte involverad i hantverket knyppling. Han var skulptör.

Gottfrid föddes 1875 i Vallerstads församling i västra Östergötland. Han avled i Stockholm 1947. Ett par år efter makens död köpte hans fru Karin Waaler dåvarande Möllergården. Här inreddes skulpturmuseum och tomten blev Gottfrid Larsson-gården. Skulptören har alltså aldrig själv bott och verkat i Vadstena. 

Så småningom skänktes gården med skulptursamling till Vadstena kommun. Gården förvaltas som en stiftelse. Ordförande: Göran Söderström (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.).

Gottfrid Larsson har hamnat lite i skymundan. Han råkade vara samtida med en annan skulptör - Carl Milles. Ofta var det den sistnämnde som drog det längsta strået i tävlingar som gällde konstnärlig utsmyckning. De båda skulptörerna var konkurrenter om jobben men också goda vänner.

Välkommen att titta in och se en omfattande skulptursamling!

Öppettiderna är de samma som spetsmuseets.

Vadstena  Spetsmuseum |  Gottfrid Larssongården Skänningegatan 9 592 32  Vadstena 

Vadstena Spetsmuseum © 2018