Johanna Petersson 
 
Född: 1828 i Askeby, Svinstad församling utanför LinköpingJohanna Pettersson
 
Död: 1908 i Vadstena
 
 
1850 gifter sig Johanna med Gustaf Pettersson från Fivelstad. De bosätter sig först på landet utanför Vadstena och 1853 flyttar de till Skänningegatan 11 i Vadstena.
 
När Johanna hade flyttat till Vadstena blev hon uppmanad att börja sticka mönster. Innan hade hon aldrig sett en knyppeldyna, men hon hade anseende om sig att lyckas med det hon tog sig för. Vid den tiden, mitten av 1850-talet, fanns det tre gamla mönsterstickerskor i staden. En flyttade till Stockholm, en var för gammal för att fortsätta och en dog. Uppmaningen gjorde att Johanna provade på och det visade sig att detta var ett lyckokast. Det finns inte någon annan mönsterriterska som blivit så omtalad.
 
Johanna födde sju barn, sex pojkar och en flicka. Flickan, Hanna gift Högstedt, åkte till Stockholm och blev biträde i den av CM Carling öppnade Vadstenaboden som sålde Vadstenaspetsar. Hanna tog över affären efter Carling och både Johanna samt hennes svägerska Hedvig som bodde i Skänninge levererade spetsar till Vadstenaboden.
 
Johanna stickade mönster till bland annat Hartwicks spetshandel och spetshandlare Liedbom. Efterhand hade hon fullt upp med att förse spetshandlarna och de som knypplade åt henne med mönster .
 
Drottning Josefina och drottning Lovisa bidrog till ett uppsving för knypplingen i Vadstena genom beställningar av diverse spetsar. En uppsättning spetsar där bland annat ett parasoll ingick, beställdes till drottning Josefina. Genom en artiket i tidningen Idun ( 1893:25 ) där hon utmålas som en mönsterkonstnärinna, kopplas parasoller i fråga till henne. Men mer än så är svårt att säga.
 
I artikeln från Idun (1893 ) kan man läsa att Johanna vann pris för en spetsmantilj på utställningen i Köpenhamn år 1886. Det finns uppgifter om att det var en gumma i Västra Stenby som knypplade den mantiljen. Det gick åt ca 1200 pinnar och gumman fick 75 kronor för arbetet. Den danska drottningen lär ha köpt mantiljen.   
 
Johanna var känd i knypplingsbranschen under namnet "  Mönsterstickerskan "Johanna pettersson 1
 
 
Utdrag från   Johanna Pettersson och Inez Pettersson - två mönstermästare från Vadstena
 
av Karin Landtblom      elsapetterssonsspetsaffär.com
Mnster 6

Vadstena  Spetsmuseum |  Gottfrid Larssongården Skänningegatan 9 592 32  Vadstena 

Vadstena Spetsmuseum © 2018